mandag, 24 juni 2013 14:51

(1 Stemme)

Emne

Foredragsholdere

Johan C.W. Juuhl – havstril og bergensar.

Journalisten og forfattaren Johan C.W. Juuhl (1866-1947) var fødd og oppvaksen i Brattholmen i Fjell, i skjeringspunktet mellom by- og strilekultur. Med boka Havstriler, som kom ut i 1912, debuterte Juuhl som skjønnlitterær forfattar. Hundre år etter utgjevinga av Havstriler, gjorde Fjell kommune i fjor nokre av forteljingane hans tilgjengelege på nytt med boka Det grå riket.

Halvor Skurtveit

Historikar tilsett hjå kultursjefen i Fjell kommune. Medforfattar av Fjell bygdebok, band II-V (gards- og slektshistorie). Arbeider for tida med ei bok om Fjell på 1700- og 1800-talet. Han er redaktør for boka Det grå riket, og har der skrive ein innleiande artikkel om Johan C.W. Juuhl og forfattarskapen hans.

”Laksevåg sin sjel”

I mai i år kom den aller første bok med sanger fra, til og om Laksevåg og med ovenstående tittel. Redaktørene har dristet seg til å kalle denne en kulturhistorisk sangbok da boken også inneholder informasjon om bakgrunnen for de enkelte sangene og om de personene som laget disse. Foredragsholderne vil gjøre tilhørerne kjent med sangboken – både verbalt og i toner.

Øyvind Offerdal/Roald Sætre

Øyvind Offerdal, Laksevågs trubadur fremfor noen som i flere fora har fremført forestillingen ”Laksevåg i ord og toner”. Han er representert i boken med flere sanger hvor han har laget både tekst og melodi. Roald Sætre har vært redaktør av sangboken og ansvarlig for noen av sangtekstene

Sikkerhet og humanitet

Hva skjer når sikkerheten blir en trussel mot det en ønsker å sikre?

Truer dagens sikkerhetsbehov vår menneskelighet?

Paul Otto Brunstad

Paul Otto Brunstad arbeider som professor i religionspedagogikk ved NLA i Bergen. Han har i flere år jobbet med etikk og ledelse i forsvaret, både ved Sjøkrigsskolen i Bergen og ved Luftkrigsskolen i Trondheim.

Europeisk økonomi

Norge har så langt klart seg bra, med høy aktivitet og lav arbeidsledighet. Men vi er avhengig av at situasjonen ute ikke forverres.

Ola Grytten

Han er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Seksjon for økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole (NHH) og var i perioden 2001–2010 spesialrådgiver for Norges Bank.

1800-tallets kvinner på vei til stemmeretten

Vi hedrer i år våre formødre og de sentrale foregangskvinnene for allmenn stemmerett. Den kampen begynte allerede på 1800-tallet, og kulminerte i Norge som nevnt i 1913 med enstemmig vedtak i Stortinget om allmenn stemmerett.

Elisabeth Aasen

Hun en lektor i norsk, sakprosaforfatter, oversetter og statsstipendiat. Aasen har gjennom snart 30 år skrevet innsiktsfulle biografier om historiske kvinner, særlig kvinnelige pionerer innen litteratur, kunst og vitenskap.Hun har vært engasjert i Bergen kvinnesaksforening og Det nyttige selskap.

Bomber over barneskolen i Laksevåg:

I 2006 ga Ingebjørg Jensen  ut boken “Bomber over barneskolen: Bombingen av Holen skole 4.oktober 1944” som var hennes debut som tegneserieskaper. Hun er også medforfatter til boken ”Bombemål: S/N 102 Bergen”.

Ingebjørg Jensen

Ingebjørg Jensen er frilansjournalist og tegneserieskaper fra Laksevåg.

Edvard Munch

I 2013 feirer vi 150-årsjubileum for Edvard Munchs fødsel.

Gunnar Danbolt forteller om Edvard Munch i tre stadier.

Gunnar Danbolt

Gunnar Danbolt er professor i europeisk kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om maleri og skulptur fra antikken, middelalderen og renessansen, og om moderne kunst, kunstteori, kunsthåndverk og barnekultur.

Jacob Sande

Olav Kobbeltvedt  vil ta oss med i ei forteljing om den kjende diktaren Jakob Sande.

Dette er og et møte hvor vi legger inn litt julekos.

Olav Kobbeltvedt.

Olav Kobbeltveit er mangeårig journalist og kommentator i Bergens Tidende og glødande Jakob Sande-tilhengar.

Lest 6669 ganger Sist redigert mandag, 24 juni 2013 17:36
Saturday the 21st. Designet av Ornell data