torsdag, 13 desember 2012 15:29

logo senioruniversitet laksevag.jpgPROGRAM VÅREN 2013

Emne

Foredragsholdere/Ansvar

Hvorfor husker noen bedre enn andre?

Hva viser forskning om vanlige aldersrelaterte forandringer (spesielt hukommelsesprosesser) og deres antatte nevrobiologiske grunnlag i hjernen.

Eike Weling

Post doktor ved Det psykologiske fakultet ved UiB. Gjennom studier har hun arbeidet med å finne fram til undersøkelsemetoder som kan indikere tidlig demens.

Forsvaret i en ny tid!

Haakonsvern er Nord-Europas største marinebase og en betydelig arbeidsplass i Berge . Arbeidet med å tilpasse basen til fremtidens behov pågår fortsatt og har også betydning for omkringliggende områder.

Åsmund Andersen

Kommandør Åsmund Andersen er sjef for Haakonsvern orlogsstasjon og har fulgt utviklingen av basen de siste 10 årene. Han er operativ offiser, utdannet ved Sjøkrigsskolen og ved Forsvarets Høgskole. Han er selv fra Laksevåg.

Seilskipet Gøtheborgs tur til Kina

Foredraget vi handle om replikaen av 1700talls østindiafareren "Götheborg" som hun jobbet på i 2005-2007.

Litt om historien, bakgrunnen for byggingen av skipet, og selve seilasen til Kina og tilbake til Gøteborg.

Se teaser her:

Lotte Carrasco

Lotte Carrasco er marinarkeolog og jobber for tiden ved Bergens Sjøfartsmuseum.

Tidligere har hun lang erfaring som matros på seilskip, bl.a. Christian Radich og Statsraad Lehmkuhl.

Korleis kan ein vite om ei bok er god?

Det er ofte enkelt å svare på om ein likar ei bok eller ei. Verre er det å bestemme kvaliteten på boka. Går det an? Eller kokar spørsmålet ned til personleg smak?

Årsmøte i forlengelsen av møtet i dag.

Marta Norheim

Martha Norheim jobbar som kritikar og kommentator i NRK. I 2011 gav ho ut essaysamlinga ”Friksjonar”, der ho mellom anna diskuterer spørsmål om smak og kvalitet.

Media i endring – hva med avisene?

Hele mediebransjen står midt i en transformasjon vi ikke helt vet hvor fører oss på sikt !  Vil digitale medier overta for papiravisen ? Hvordan vil dette påvirke journalistikken ?

Gard Steiro

Gard Steiro har vært ansatt i BT helt siden år 2000. Han startet som journalist og har også hatt ulike lederroller i mediehuset. Han har de siste fire årene vært nyhetsredaktør  i BT og  er fra desember 2012 sjefsredaktør.

PÅSKE

Rallarnes strev med Bergensbanen

Foredraget tar for seg planleggingen av banen, geologene og ingeniørenes kartlegging av flere banetraseer. Det fysiske arbeidet ble overlatt til rallarerne.

Inge Aarseth

Han har vært ansatt ved UiB hvor han var ansatt som geolog i nesten 40 år. I de senere årene har han vært medarbeider i en rekke større bokprosjekter som "Naturhistorisk Vegbok, Hordaland" og "Folgefonna og fjordbygdene".

Miraklet i Sør Afrika

Fra undertrykkelse til forsoning. Møte med Nelson Mandela og Desmond Tutu

Einar Lunde

Kjent fra NRK som nyhetsanker i Dagsrevyen og utenrikskorrespondenet i Afrika