fredag, 04 mai 2018 23:47

PROGRAM LAKSEVÅG SENIORUNIVERSITET HØSTEN 2018

Tirsdag 21.august

EMNE: DEN NORSKE REDNINGSTJENESTEN  -  SAMVIRKE I PRAKSIS

Redningstjenestens viktige oppgaver med operasjoner på land, sjø og i luft trenger god administrasjon og innsats fra mange hold. Dagens foredrag vil gi oss innblikk i hva som gjøres og hvordan dette gjennomføres.

Foredragsholder: Jarle Øversveener oppvokst i Bergen Vest, altså 'en av oss'. Han har variert operativ bakgrunn fra Forsvaret, herunder ledelse av luftoperasjoner.  I 10 år har han vært avdelingsdirektør og daglig leder avHovedredningssentralen Sør-Norge.

Tirsdag 4.september

EMNE: ET NYTT EU FOR EN NY TID

Det som skjer i Europa, angår oss i stor grad, om vi vil eller ei. Det moderne Tyskland har lenge spilt en ledende rolle i EU, Emmanuel Macron har nye tanker, enkelte medlemsland går i en udemokratisk retning. Det skjer mye, hvordan skal vi få oversikt? Dagens foredrag vil gi oss mer kunnskap om det som EU sikter mot.

Foredragsholder: Sten Inge Jørgensener forfatter og utenriksjournalist i Morgenbladet, med Tyskland og Europa som spesialfelt.

Han har utgitt en rekke prisbelønte bøker,som 'Vesten mister grepet', 'Globale utfordringer', 'Tyskland stiger frem'. I 2018 kommer en ny bok om EU.

Tirsdag 18.september

EMNE: VANDRING I BERGEN I EDVARD GRIEGS TID, del 3

To ganger før har Helge Jensen gjort 70 års bergens historie levende for oss. Og mye står igjen, beretninger om mennesker og miljøer, arbeidsliv og næringsliv, ledsaget av unike fotografier fra tiden 1843 - 1916.

Foredragsholderen: Helge Jensener pensjonert realfaglærer fra Høgskolen i Bergen. Han er også lokalhistoriker og har brukt mye av sin tid til å finne godbiter fra fotografiens barndom.  Disse bildene fra Bergen, en by i forandring, er grunnlaget for hans muntre fortellinger.

Tirsdag 2.oktober

EMNE: SINGERSAMLINGEN FRA OLDEN

Hva er forklaringen på at en villa i Olden i Nordfjord ble til et pulserende sentrum for kunstnerisk aktivitet? Vi får høre om et bemidlet amerikansk ektepar, Anne og William Singer, som forelsket seg i Olden og slo seg ned der for resten av livet.  Villa Dalheim - fortsatt et populært utfluktsmål - ble fylt med egenprodusert og samlet kunst fra nær og fjern. Noe av samlingen ble testamentert til Vestlandske Kunstindustrimuseum og er utstilt på KODE.

I dagens bildeforedrag får vi levendegjort det mangslungne fargerike livet til Singerparet, helt fra deres spennende bakgrunn i USA, via Nederland til Norge.

Foredragsholderen: Renate Rivedalfra Sunnfjord har studert kunsthistorie ved UiB.

Hun har ledet diverse prosjekter, vært formidler ved KODE og fagkonsulent ved Bergens offentlige bibliotek, hvor hun holder jevnlig spennende foredrag om kunst.

Hun er nå ansatt som kulturkonsulent ved Bergen Kommune.

Tirsdag 16.oktober

EMNE: FRA NORA TIL KARL OVE

norsk skjønnlitteratur møter vi personer som engasjerer, begeistrer og forskrekker. Jan H. Landro har samlet hele 86 av disse skikkelsene som dekker et tidsspenn på flere hundre år.Her er gåtefulle og eventyrlige, elskere og svikere, kunstnere og slitere, forbrytere og detektiver. Noen kjenner vi igjen, andre er kanskje nye for oss. Iallfall er det et fascinerende persongalleri.

Foredragsholderen: Jan H. Landro, stolt stril fra Askøy, er tidligere journalist og kulturredaktør fra BT. Nå er han frilansjournalist, bokbader og foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker, mest om litteratur, men også om vestlandsmaleren Bernt Tunold. Boken han snakker om i dag, fra Nora til Karl Ove, kom i 2017.

Tirsdag 30.oktober

EMNE: GEN- ETIKK

Utviklingen innen genteknologi går raskt. En enkelt prøve kan si veldig mye om vårt arvestoff. Denne utvikling gir lovnad om effektiv behandling, men kan også bringer med seg betydelige etiske utfordringer.

Foredragsholder PhD Cathrine Bjorvatn er leder av lærings- og mestringssenteret i Bergen. Genetisk veileder ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft og forsker ved medisinsk fakultet UIB.

Tirsdag 13.november

EMNE: KLIMAENDRINGANE - TRENG ME Å BEKYMRA OSS?

I dette hundreåret vil temperaturen stiga ytterlegare 1 til 3 grader, avhengig av våre framtidige utslepp av klimagassar. Korleis vil me merke dette, og korleis kjem det til å påverke oss og verda rundt oss?

Foredragsholder: Tore Fureviker professor i oseanografi ved Geofysisk institutt, Universitetet i Bergen, og direktør for Bjerknessenteret for klimaforsking. Han har eit sterkt engasjement for forsking, for forskarutdanning, og for formidling

Tirsdag 27.november

EMNE: VERA LYNN KONSERT MED MARIANNE J. SÆBØ OG NAVY VOCALIS

”Vera Lynn

We meet again – White cliffs of Dover-  Lilly Marlene»

Kjære og kjente melodier som Marianne og Navy Vocalis under ledelse av Marta Irene Sørheim gleder seg til å fremføre for oss.

Lest 67 ganger Sist redigert fredag, 18 mai 2018 21:42
Monday the 28th. Designet av Ornell data