torsdag, 14 desember 2017 01:58

Tid: kl 11.00 – ca kl 13.00

Tirsdag 9.januar

Emne: Fløybanen 100 år

Bergens stolthet – noe av det første vi viser frem når vi får besøk utenfra! Vi tar det som gitt at banen går, men slik har det jo ikke alltid vært.   Hva er egentlig historien bak?

Foredragsholder: Jo Gjerstad, som vi kjenner som forlagsredaktør, sprudlende forteller, gamlekar i Dræggens buekorps, og ikke minst som lokalhistoriker med en uendelig mengde av utgivelser om hver avkrok i Bergen. Nyeste, men neppe siste verket i rekken er Fløybanen 100 år.

Tirsdag 23.januar

Emne: Den russiske revolusjonen – et 100 års minne

Noen politiske hendelser setter spor som får stor betydning for verdenshistorien. Det er tilfelle for den russiske revolusjonen som fikk konsekvenser ikke bare for Russland. Rolf Hobson vil forelese om hva som skjedde og hvordan opprettelsen av den første ettpartistaten endret Europas politiske kultur.

Foredragsholder: Rolf Hobson er professor i historie ved Instituttet for forsvarsstudier (IFS) og ved UiB. Hans spesialområder er tysk historie og verdenskrigenes historie. F.eks.er han med i et prosjekt som undersøker Sovjetunionens Skandinaviapolitikk i årene 1938 – 41.

Tirsdag 6.februar

Emne: Platerikt plasma til bruk i medisinsk behandling og kosmetikk

Vekstfaktorer fra blodplater brukes nå i stor skala –innen kosmetikk, idrettsskader, sårbehandling og bentilheling. Det er fritt frem – og derfor er behandlingen svært varierende. I denne forelesningen gis grunnleggende informasjon om blodplatene, hvordan vekstfaktorbehandlingen nå er og forbedringsmuligheter.

Foredragsholder: Tor Hervig er overlege ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Haukeland universitetssykehus og professor i transfusjonsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Tirsdag 13.februar

Emne: NRK i den nye mediavirkeligheten

I dag er internett blitt navet i nyhetsarbeidet til NRK Hordaland. Publikum vil ha nyhetene raskt, og ikke vente til kveldens tv-sending. Samtidig har vi fått internasjonal konkurranse fra Facebook, Google og andre sosiale medier. Hvordan påvirker dette NRK?

Foredragsholder: Dyveke Buanes er distriktsredaktør i NRK Hordaland. Dyveke har lang og bred erfaring som journalist i radio og fjernsyn. Hun har vært vaktsjef i NRK Dagsnytt, journalist i NRK Hordaland og programleder i Vestlandsrevyen og Norge i dag. Fra 2008 var hun nyhetsanker i TV 2, før hun årsskiftet gikk tilbake til NRK.

26.februar – 2.mars Vinterferie

Tirsdag 6. mars

Emne: Luther i perspektiv - fra Canossa til freden i Augsburg via Bergen

Hva betydde reformasjonen og hvilke virkninger har den fremdeles? Reformasjonen var ikke et nytt fenomen for den katolske kirke, og heller ikke at nye læresetninger ble innført uten at den lokale kirken kunne påvirke dette.

Foredragsholder: Geir Atle Ersland er professor i historie ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap. Han har middelalder og særlig by- og militær- og hanseatiske historie som spesiale. Dessuten har han inngående kunnskap om eldre bergensk lokalhistorie.

Tirsdag 20.mars

Emne: Bondelandsbyane, fellestuna som forsvant og som endra det norske landskapet

Den norske jordskiftelova kom i 1821. Den endra både landskap, buformer og dei sosiale omgangsformene og gjorde det mogeleg å modernisere den nye staten. Kva skjedde, Kva miste vi og kva vann vi i denne store omveltning?

Foredragsholder: Guttorm Rogdaberg har vært daglig leder for det freda kulturminnet Agatunet, som han har vært knyttet til siden 1992. Rogdaberg ble utnevnt til statsstipendiat høsten 2005, blant annet for å kunne arbeide med utviklingen av et Jordskiftesenter knyttet til Agatunet.

26.mars – 2.april Påskeferie

Tirsdag 10.april

Emne: Norsk – et av verdens vanskeligste, rikeste og mest nyanserte språk

Kan denne påstanden være riktig?? Men hva med f.eks. tysk, latin og kinesisk?Det må vi få en forklaring på og den får vi av vår foredragsholder.

Foredragsholder: Per Egil Hegge har utgitt bøker om sovjetisk og amerikansk politikk, om Fridtjof Nansen, Kong Harald, Unionsoppløsningen, osv.

Men best kjenner de fleste han vel som journalist i Aftenposten, redaktør for A-Magasinet og for språkspalten i Aftenpostens morgenutgave.

Tirsdag 24.april

Emne: Norsk kolonihistorie

Den ukjente historien om Norges rolle i kolonitiden.

Afrokaribiere, afroamerikanere og afrikanere kaller det slavetid. Kolonimaktene kaller det kolonitid. I Norge kaller vi det seilskutetid

Foredragsholder: Fartein Horgar er oppvokst på Madagaskar mens øya ennå var fransk koloni. Herfra har han skrevet to historiske romaner (Tabu, 1993, og Papegøyen, 1995). I tillegg kommer et vidtfavnende forfatterskap, dikt, sakprosa, barnebøker.

Fra 2006 til 2013 bodde han med kona i en 40 fots seilbåt og hadde flere seilaser.

Tirsdag 8.mai

Tur til Herdla og de gamle tyske forsvarsverk og det nye museet.

Lest 597 ganger Sist redigert tirsdag, 19 desember 2017 03:57
Friday the 20th. Designet av Ornell data