onsdag, 10 mai 2017 21:02

Laksevåg senioruniversitet - program høsten 2017

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Sted : Kultursalen på Vannkanten

Tid: kl 11.00 – ca kl 13.00

Tirsdag 22.august

Emne: Brexit og Norge

Vi vil høre om bakenforliggende årsaker for Brexit, hvilke rettslige utfordringer er knyttet til denne «skilsmissen», om økonomiske og politiske konsekvenser for både Storbritannia og EU, og ikke minst om rettslige utfordringer for Norges fremtidige forhold til Storbritannia og EU.

Foredragsholder: Halvard Haukeland Fredriksen er professor i rettsvitenskap ved Det juridiske fakultet ved UiB. Hans spesialområde er Europarett, EØS-avtalen, EU/EØS-rettens påvirkning på norsk rett og Norges forhold til EU mer generelt.

Tirsdag 5.september

Emne: Fra amalgam og «pinaren på Nygård» – til skrutenner og perleglis

                                     I dette foredraget gis en oversikt over utviklingen fra en tid der tenner ble forbundet med smerte, pine og redsel - til dagens unge som ikke vet hva tannråte er.

                                   

                          Foredragsholder: Gunnhild V. Strand har i flere år praktisert som tannlege, blant annet i Nord-Norge, men er nå professor i odontologi ved Det medisinsk – odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen.

Tirsdag 19.september

Emne: Fra forebygging til recovery - musikkterapi som tilbud i en helhetlig livsløpsammenheng

Musikk har vært brukt som terapi siden oldtiden. I dag er det blitt en akademisk disiplin over hele verden. Musikkterapien fremmer livskvalitet og forebygger sykdom.

Foredragsholder: Viggo Krüger jobber som musikkterapeut i Aleris Ungplan & BOI og som førsteamanuensis ved Griegakademiet, Universitet i Bergen. Siden 2003 har han ledet kulturlaget Kom Nærmere som tilrettelegger kulturaktiviteter for barn og unge med barnevernserfaringer. I tillegg er han leder av Norsk forening for musikkterapi og gitarist i Bergensbandet Pogo Pops.

Tirsdag 3.oktober

Emne: Vandring i Bergen i Edvard Griegs tid. Del 2.

Fra vårens program minnes vi Helge Jensens fargerike og inspirerende kåseri om Bergen i Edvard Griegs tid. Han fortsetter og avrunder sin billedvandring sammen med oss. Vi får alltid vite noe nytt om byen vår!

Foredragsholder: Helge Jensen var realfaglærer og er lidenskapelig lokalhistorier. Han har blant annet utgitt den vakre boken ‘Bergen i Edvard Griegs tid’.

Tirsdag 17. oktober

Emne: Cohen – og eg

I 1967 debuterte Leonard Cohen med Lpen «Songs of Leonard Cohen». Svein Olav Steindal var da 19 år, kjøpte platen og falt for Cohens sanger. Han har seinere fulgt Cohens karriere frem til han døde i 2016.  I dette programmet vil han snakke, litt personlig, om Leonard Cohens liv og musikk, og fremføre sanger av Cohen med sine egne norske oversettelser.

Foredragsholder: Svein Olav Steindal er pensjonert lærer fra Sandgotna skole i Loddefjord. Han er aktiv trubadur med engasjementer på seniorsentre, sykehjem, foreninger, bibliotek o.a. Han er også styremedlem i Laksevåg senioruniversitet.

Tirsdag 31.oktober

Emne: Høyrepopulismen og rettsstaten – gjennomlever vi mellomkrigstiden på nytt?

De siste årene har vi sett en voksende oppslutning om totalitære, høyreekstreme strømninger i Europa og verden ellers. Dette skaper usikkerhet og oppleves som en trussel. Hvordan kan denne utviklingen forklares?

Foredragsholder: Øyrehagen Sunde professor i rettshistorie ved UiB, er kjent og belønt for sin gode formidlingsevne. Han vil kaste lys over dette emne fra en litt annen vinkling enn vi ser i media til vanlig.

Tirsdag 14.november.

Emne: Malarkunstnaren Nikolai Astrup og Astruptunet som kunstnarleg motiv

Nikolai Astrup (1880-1928) er blant Noregs viktigaste landskapsmalarar. Astruptunet og maleria derifrå har likevel vorte karakterisert som "sørgelige rester av eit stort og merkelig talent". Er det verkeleg slik? I foredraget vil Haugsbø sjå nærare på Astrups seine produksjon

Foredragsholder: Tove Kårstad Haugsbø har doktorgrad i kunsthistorie med spesialisering på Nikolai Astrup. For tiden arbeider hun som førstekonservator ved KODE 
Kunstmuseene i Bergen, der hun har hovedansvar for Nikolai Astrup Forskingssenter for kunst og landskap.

Tirsdag 28.november

Emne: Glade jul – refleksjoner om julefeiringen, - en feel good religion?

Hvorfor er julen i dagens Norge blitt en så langvarig og overdådig feiring? Svaret som fremføres i foredraget er at julen er feel good religion – skapt ikke minst av handelsstanden og populærkulturen, men dypest sett handler det om verdier, følelser og samhold. Hva er kirkens rolle i det hele? Har julenissen en viktigere funksjon enn Jesus? Er julestemningen noe mer enn en talemåte? Er kanskje julen mest et kvinneprosjekt?

                   Foredragsholder: Lisbeth Mikaelsson er professor emerita i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun har blant annet forsket på ulike områder innenfor kristendom og                                               nyreligiøsitet. 

Lest 877 ganger Sist redigert torsdag, 10 august 2017 12:26
ul.k2UserBlockActions { display: none; }
Friday the 19th. Designet av Ornell data