onsdag, 03 desember 2014 18:49

Tid : kl 11:00 - kl 13:00

Tirsdag 6.januar

Emne: «Den "islamske staten" IS

Kvar kom dei frå, kva vil dei?

Foredragsholder: Knut S. Vikør

Knut S. Vikør er historiker som er spesialist på islam. Han er daglig leder ved Senter for Midtøsten- og islamske studier, Universitetet i Bergen.

Tirsdag 20.januar

Emne : Den svarte viking

I denne boken har Bergsveinn Birgisson levendegjort vikinghistorien med bredt kulturhistorisk innblikk og stor fortellerglede. Han går tilbake tredve ledd i sin egen slektshistorie og lar oss møte kongesønnen Geirmund Heljarskinn fra Rogaland som blir den mektigste landnåmsmannen på Island. Men hvorfor er Geirmund så mørk og har asiatiske trekk? Og hvorfor ble han nesten glemt???

Foredragsholder: Bergsveinn Birgisson

Bergsveinn Birgisson er en islandsk forfatter og forsker med doktorgrad i norrøn filologi. Han er oppvokst i Reykjavik, men nå bosatt i Bergen. Han ble kjent for sin bok  ’Svar på brev frå Helga’ , 2010. Tre år senere gjorde han suksess med  ’Den svarte viking’ og ble nominert til Brageprisen for beste sakprosa.

Tirsdag 3.februar

Emne : Søvn og søvnproblemer

Søvnløshet (insomni) er blant de vanligste årsakene til legebesøk og legemiddelbruk i allmennpraksis. Omlag 1/3 av befolkningen har søvnvansker fra tid til annen.

Foredragsholder: Bjørn Bjorvatn

Bjørn Bjorvatn er  lege og søvnforsker. Bjorvatn er professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvnsenter.

Tirsdag 10.februar (OBS dato)

Emne :  Du skal få en dag i mårå – en frimodig vandring i Alf Prøysens  fotspor

Alf Prøysen var unik som visedikter, lyriker og forfatter. Han trollbandt både store og små og gjør det fremdeles. Med genial enkelhet på høyt litterært nivå har han skapt noe som får Erik Bye til å synge: … om han er borte, så lever’n lell’. Dette og mye mer vil foredraget handle om.

Foredragsholder: Jan L. Jacobsen

Bergenseren Jan L. Jacobsen har hjerte og sinn godt plantet i norsk populærmusikk. Han har hovedfag i musikkpedagogikk  og er aktiv som dirigent, produsent  og arrangør innenfor amatør- og profesjonell kultursektor.

Tirsdag 3.mars

Emne: Ren 60

Musikk fra 60-tallet. Hva kjennetegnet musikken og  vår ungdomstid på 60-tallet?

Foredragsholder: Bård Ose

Bård Ose er musikkjournalist og forfatter. Ose har skrevet bøker om Vinskvetten, The Beatles, The Rolling Stones og pop- og rockmusikk fra Bergen. Han er også en av programlederne for radioprogrammene P.I.L.S og Radio Rock som går på NRK P1.

Tirsdag 17.mars

Emne: Da Øst ble Vest

Denne boken, utgitt høst 2014, er en medrivende skildring av de enorme forandringene i Øst-Europa etter murens fall. Ingrid Brekke gir oss innblikk i hvordan livet blir snudd opp ned, på godt og vondt, for menneskene i det tidligere DDR, Polen, Ungarn, Ukraina og Romania. Den formidler noe langt utover det vi møter i media til daglig.

Foredragsholder: Ingrid Brekke

Ingrid Brekke er utenriksjournalist i Aftenposten. Hun var avisens  korrespondent i Berlin 2010 – 2012.Hun har reist mye i de østlige delene av Europa og har godt kjennskap til forholdene der.

Tirsdag 14.april

Emne: Audun Hetland – verdensstjernen som valgte hjemmebane

Et blikk inn i Audun Hetlands verden.

Audun Hetland ble særlig kjent for sine frodige karikaturer og muntre skisser fra det bergenske folkeliv.

Foredragsholder: Jo Gjerstad

Han er både forfatter og lokalhistoriker, og arbeider som forlagsredaktør ved det grafiske selskapet Bodoni. Gjerstad har forfattet over 80 bøker, mange med stor lokalhistorisk betydning for Bergen og omland.

Tirsdag 28.april

Emne: Norge etter oljen

Mange stiller seg spørsmålet hva Norge skal leve av etter oljeeventyret tar slutt. Sannheten er at det vet ikke. Det store spørsmålet er om oljeavhengigheten har gitt oss et lønnsnivå som er så kostbartat vi har mistet konkurransekraften, eller om oljeeventyret har gitt oss et unikt teknologisk utgangspunkt som har gitt oss konkurranseevne til å kunne mestre situasjonen godt.

Foredragsholder: Ola Grytten

Ola Honningdal Grytten er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Seksjon for økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole og professor II ved Hauge School of Management.

Tirsdag 5.mai

BLÅTUR !