onsdag, 29 november 2017 22:09

Program våren 2018

24. januar 2018. Gunnstein Akselberg:
«Bergensmålet mellom Lübeck, Bergen og Voss».

Gunnstein Akselberg

Gunnstein Akselberg er professor i nordisk språkvitskap ved UiB. Han arbeider innanfor sosiolingvistiske forhold, dialektologi og namneforskning. I mange år har han hatt den populære språkspalta ”Snakk med oss” i NRK Hordaland, og en aktiv deltaker i TV serien «Eides Språksjov». Han står bak fleire  bøker, bl.a.  ”Ord og uttrykk frå Hordaland” og ”Frå Bontelabo til Ånuglo. Stadnavn i  Hordaland”.

7. februar 2018. Gunhild V. Strand:
«Fra amalgam og pinaren på Nygård - til skrutenner og perleglis».

Gunhild Strand467653

Gunhild V. Strand har i flere år praktisert som tannlege, blant annet i Nord-Norge, men er nå professor i odontologi ved Det medisinsk fakultet, Universitetet i Bergen.

Mange opplever problemer med tenner og munnhelse. Det er vanlig at slike problem oppstår ved bruk av medisiner eller ved sykdom. I dette foredraget skal vi ta for oss utviklingen fra den gang tenner ble forbundet med redsel, angst og pine – til dagens situasjon som preges av skrutenner og blekete perlerader. Eldres rettigheter til gratis tannbehandling, vil også bli diskutert.

21. februar 2018. Erling Virkesdal:
«Jakob Sande i ord og tonar».

Erling Virkesdal

Erling Virkesdal er historikar, og var lærar 1962-1971. Undervisningsleiar ved Bergens Sjøfartsmuseum  1971-1996. Styrar ved Herdla museum 1996-1904.  Har vore med å omskape den nedlagde sjoddifabrikken i Strusshamn  til  Strusshamn kultursenter..

7. mars 2018. Olav Vindedal:
«Hilmar Reksten, - mennesket og kunstsamleren».

Olav Vindedal

Olav Vindedal var telegrafist i Mowinckels Rederi fra 1956 til 1962. Ble ansatt i Hilmar Rekstens Rederi 1962. Var forretningsfører for Hilmar Reksten Allmennyttige Fond i perioden 1982 – 1992 (bistilling). Ble ansatt v/Universitetet i Bergen 1. juni 1986.  Tjenestegjorde som Personaldirektør, Seniorrådgiver for Universitetsdirektøren, og Direktør for Helse, Miljø og Sikkerhets. Gikk av med pensjon i 2004.»

21. mars 2018. Dyveke Buanes:
«NRK Hordaland i den nye mediarøyndomen».

Dyveke Buanes

Dyveke Buanes er distriktsredaktør i NRK Hordaland. Hun er utdannet ved fjernsynslinjen i Volda og Universitetet i Bergen. Dyveke har lang og bred erfaring som journalist i radio og fjernsyn. Hun har vært vaktsjef i NRK Dagsnytt, journalist i NRK Hordaland og programleder i Vestlandsrevyen og Norge i dag. Fra 2008 var hun nyhetsanker i TV 2, før hun ved årsskiftet gikk tilbake til NRK. Hun vil sette fokus på den rivende utvikling og nye utfordringer som mediene står overfor.

4. april 2018. Halvor Nordhaug:
«Hva ville Luther, og hva fikk han til».

Halvor Nordhaug

Halvor Nordhaug er oppvokst i Oslo, Fredrikstad, Bærum og Hakadal. Han har vært prest for norske studenter i Europa, teknologisk rådgiver i Mellomkirkelig Råd for Den norske Kirke, og prest i Ås, Akershus. I 14 år var han rektor ved Praktisk teologisk seminar, Menighets fakultetet.

Fra 2009 har han vært Biskop i Bergen

18. april 2018. Gyda Strømmen:
«Framtidig utvikling for sentrale deler av Fyllingsdalen».

Gyda Strømmen

Gyda Strømmen er utdannet arealplanlegger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (tidligere NLH) og arbeidet i mange år med arealplaner i Oslo-området. I 2001 kom hun til planetaten i Bergen kommune. For tiden jobber hun bl.a. med områderegulering for sentrale deler av Fyllingsdalen, der man skal sette rammer for framtidig utvikling.

2. mai 2018. Svein Olav Steindal:
«Cohen og eg».

Svein Olav Steindal b

Svein Olav Steindal er pensjonert lærer og aktiv trubadur med opptredener på seniorsentre, biblioteker m.m.

Han forteller om Leonard Cohen, litt i relasjon til sitt eget forhold som fan fra Cohens platedebut i 1967 med "Songs of Leonard Cohen". Han synger også mange av Leonard Cohens sanger i sine egne norske oversettelser

Lest 102 ganger Sist redigert søndag, 03 desember 2017 21:59
Thursday the 14th. Designet av Ornell data