torsdag, 15 desember 2016 11:35

Vårsemester 2017

25. januar 2017.  Siviløkonom Arno Vigmostad:

«Hvordan bygge et av Norges ledende forlagshus – fra Bergen».

Vigmostad Arno 3 2014 foto Ellen Glimstad

Foto: Ellen Glimstad

Bli med på en vandring fra den tiden to gutter startet forlag på hybelen og frem til det som i dag er et forlagshus med over en milliard i omsetning – og fortsatt hovedkontor i Bergen.

Arno Vigmostad er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og en av gründerne bak Forlagshuset Vigmostad & Bjørke

8. februar 2017. Seniorforsker Terje van der Meeren:
«Menneskelige inngrep i kystens økosystemer: Gruvedeponi og akvakultur».

Terje van der Meeren

Terje van der Meeren har jobbet ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Austevoll siden 1987, og har lang erfaring fra studier av tidlige livsstadier hos marin fisk og plankton. I de seinere årene har han også arbeidet med effekter av menneskelig aktivitet på gyte- og oppvekstområder for torsk i kystområdene.

22, februar 2017 Seniorrådgiver Kari Amble:
«Raftpris-mottaker gjennom 30 år».

Kari Amble

Raftostiftelsen har i 30 år delt ut Raftoprisen til modige menneskerettighets-forkjempere.
Hvordan jobber  Raftostiftelsen, hvordan finner de frem til prismottakerne og hvem er det som mottar prisen?
Kari Amble, seniorrådgiver, kommunikasjon i Raftostftelsen vil gi et lite innblikk i Raftostiftelsens arbeid for menneskerettigheter.

8. mars 2017. Overlege Torunn Fiskerstrand:
"Moderne genanalyse – en revolusjon av genetisk diagnostikk og forskning".

Torunn Fiskerstrand

Torunn Fiskerstrand er spesialist i arvelige sykdommer og overlege ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland Universitetssykehus. Hun arbeider med å tolke DNA og kromosomanalyser og møter også pasienter med sjeldne sykdommer i avdelingens poliklinikk. Som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen forsker hun på å finne nye sykdomsgener og mekanismer for arvelige sykdommer.

22. mars 2017. Statsmeteorolog Anders Doksæter Sivle:
«Meteorologisk Institutt 150 års historie».

Anders Doksæter Sivle

Meteorologisk institutt feiret 150-års jubileum i 2016 under vignetten "Nyttig for Norge". Ikke bare været har endret seg disse 150 årene, det har også metodene for å varsle været og måten vi kommuniserer værvarslene ut til folket på. Anders Doksæter Sivle er statsmeteorolog og forsker ved Meteorologisk institutt, og vil fortelle om hvordan vær og værvarsling har endret seg siden starten i 1866 og frem til i dag - og kanskje videre fremover også?

5. april 2017. Universitetsbibliotekar Bjørn Bagge;
«Om opprørske striler og bergensere i Strilekrigens tid».

Bjørn Bagge

Bjørn-Arvid Bagge er historiker og arbeider som universitetsbibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Bagge har skrevet flere bøker og en rekke artikler innen historiske- og lokalhistoriske emner.  Han foredrar ofte med ulike tema, som spenner fra internasjonal politikk på 1600-tallet til den bergenske 17. mai-feiringen gjennom tidene.

19. april 2017.  Kunsthitoriker Keisia Eidesen:
«Nikolai Astrup. Naturens kraft».

Keisia Eidesen

Keisia Eidesen har mastergrad i kunsthistorie fra UiO med kunst og ideologi i mellomkrigstiden som fagområde.

Nikolai Astrup forskningssenter for kunst og landskap ble opprettet i 2016. Forskningssenterets visjon er å gi Nikolai Astrup hans fortjente plass i kunsthistorien og innskrive den stedstypiske norske landskapskunsten som en sentral del av modernismen, nasjonalt og internasjonalt. Gjennom forskning og formidling skal senteret utvikle en enestående posisjon i Europa på sammenkoblingen mellom kunst og landskap.

3. mai 2017, Førsteamanuensis Thor Øivind Jensen:
«Det elektroniske demokratiet. Hva gjør informasjons og kommunikasjonsteknologien med demokratiet?».

Thor Øivind Jensen

Thor Øivind Jensen, v/ sammenlignende politikk , UiB, har forsket bla. på matpolitikk, forbrukerspørsmål,  brukerperspektiv på offentlige tjenester og energiforsyning. Han vil fokusere på det som nå er aktuelt for oss: Hvordan den nye teknologien påvirker demokratiet.  Hvordan endrer de muligheter og medier i demokratiet.  Hva gjør Internett og Facebook  med oss? Hvordan endrer de muligheter og medier i det demokratiske systemet?

Lest 1284 ganger Sist redigert torsdag, 15 desember 2016 23:49
Saturday the 19th. Designet av Ornell data