mandag, 19 desember 2011 16:57

Tanken bak senioruniversitetet

Skrevet av Liv Skreden
Ranger denne artikkelen
(2 Stemmer)

Ideen om “Universitetet for den tredje alder” (U3A) oppstod i Frankrike som følge av en lovendring i 1968 som påbød universitetene å sørge også for mer samfunnsmessig bred utdannelse. Først var U3A gjerne knyttet til høyere læreanstalter. Rundt 1975 begynte U3A-ideen virkelig å spre seg av seg selv og ble da selvfølgelig mer differensiert og løsere tilknyttet  til det tradisjonelle universitetet.
Den britiske modellen ble rundt 1981 mer en selvaktiv organisasjon uten spesiell tilknytning til institusjoner. U3A-konseptet kom til Norge i 1982 gjennom Folkeuniversitetet og har spredd seg over hele landet. Selv om visjonen er den samme for alle, er all U3A-virksomhet i utgangspunktet en selvstendig virksomhet med forskjellige arbeidsmåter. Fravær av byråkrati og overordnet styring gjør at utgiftene blir lave  og hele virksomheten blir mer fleksibel.

Senioruniversitetet i Bergen ble etablert våren 1997 og startet med ukentlige forelesninger i september samme år. Formålet fremgår av §1 i vedtektene:

“Senioruniversitetet i Bergen er en selvstendig, ideell organisasjon for personer i moden alder som har lyst til å lære mer.
Ved forelesninger, kurs- og gruppevirksomhet blir utvalgte fag og emner tatt opp uten sikte på å gi formell kompetanse.

 

Lest 20589 ganger Sist redigert tirsdag, 18 oktober 2016 17:17
ul.k2UserBlockActions { display: none; }
Thursday the 15th. Designet av Ornell data