fredag, 15 juni 2018 14:55

28.08:   Knut Ormhaug, samlingsleder KODE

"J. C. Dahl"

J.C. Dahl

Knut Ormhaug (66), kunsthistoriker (mag.art.),1.konservator ved Kode kunstmuseer og komponisthjem.

Har arbeidet ved kunstsamlingene siden 1987.  Har særlig konsentrert sin faglige oppmerksomhet mot 1800-tallets norske kunsthistorie. Har laget en lang rekke utstillinger, senest «Naturens kraft», som er en bred presentasjon av J.C. Dahls kunstnerskap.

Dette er den største utstillingen av Dahls malerkunst siden jubileumsutstillingen i 1988.

04.09: Elisabeth Aasen, lektor, pensjonert statsstipendiat

Fra Sigrid Undsets overveldende litteratur til Kristin Lavransdatters reise gjennom livet.

Elisabeth Aasen har vært lektor på Tanks skole. Som norsklærer ble hun opptatt av
kvinnelige forfattere i lærebøkene. De var fåtallige, og det var et puff i retning av
et årelangt prosjekt: å dokumentere at det fantes mange skrivende kvinner.
Da hun ble statsstipendiat, kunne hun arbeide med dette på heltid, og «belønningen"
var bl.a. historikernes formidlingspris og Brageprisen.

Sigrid Undset var et flaggskip blant kvinnelige forfattere, og Nobelprisen fikk hun for middelalderbøkene. Vinteren 2018 tok Den Nationale Scene fatt i trilogien om Kristin Lavransdatter og laget musical. Bergenserne strømmet til, det var en kjempesuksess - og mange begynte å lese/eller repetere romanene. Kunne det være mulig at noe var hentet fra hennes eget liv? Hvorfor blir det sagt: «Uten Svarstad ingen Erlend»   Tja, hvem vet?

11.09:   Inger Hilde Nordhus, professor UiB/UiO:

"Hva er demens"

Hva er demens

Inger Hilde Nordhus, professor UiB/UiO.

18.09:   Katrine Vellesen Løken, professor NHH:

"Fengsel, arbeid og familie"

25.09:   Nina Skurtveit, tidligere kulturjournalist i NRK2:

"Dresden som fugl Føniks - historien om Tysklands

gjenreiste barokkby"

Nina Skurtveit har musikerutdanning fra Hochschule für Musik i Berlin og hovedfag i kunsthistorie

fra Universitetet i Bergen. Hun var kulturjournalist i NRK P2 fra 1987 til hun pensjonerte seg i 2015.

Ikke minst huskes hun som programleder for orkestersendinger fra Grieghallen og det ukentlige

radioprogrammet Kunstreisen som hun ledet i 12 år sammen med Gunnar Danbolt.

Den saksiske byen Dresden har en lang og dramatisk historie. Byen var Europas ubestridte

kulturhovedstad på 1700-tallet. Den velkjente byprofilen ble også foreviget av I. C. Dahl, fattiggutten

fra Bergen som ble norsk malerkunsts far og endte opp som professor ved Dresdens berømte

kunstakademi. Dresden var en kulturby med enestående kirker, kunstsamlinger og et rikt musikkliv

knyttet til Semperoperaen. Det hadde de rike kurfyrstene lagt grunnlaget for. Men byen forbindes

også med krigens ødeleggelser, ikke minst de alliertes bombinger natten mellom 13. og 14. februar 1945.

Minst 25.000 menneskeliv gikk tapt, og store deler av byen ble lagt i grus. I dag er Dresden gjenoppstått

som en fugl Føniks. Praktbyggene er restaurert, kunstsamlingene er på plass, og den unike klangen til

Staatskapelle Dresden er igjen å høre i Frauenkirche og i Semperoperaen.

Nina Skurtveit forteller med lyd og bilder om sine møter med byen, dens kunst, arkitektur og musikk.

02.10:   Trygve Buanes, førsteamanuensis HVL:

"På leting etter planeter utenfor vårt solsystem"

09.10:   Kari Amble, seniorrådgiver

"Raftostiftelsen gjennom 31 år - og årets prisvinner"

16.10:   Gunhild V. Strand, professor UiB:

"Fra amalgam og "pinaren på Nygård" -

til skrutenner og perleglis"

23.10:   Per Egil Hegge, journalist, tidligere redaktør og korrespondent:

"Norsk - et av verdens vanskeligste, rikeste og mest

nyanserte språk"

30.10:   Sten Inge Jørgensen, journalist og forfatter:

"EU - vår fremtid?"

06.11:   Nina Witoszek, forskningsleder UiO:

"Polen før og nå"

13.11:     Lars Sørgard, direktør Konkurransetilsynet:

" Konkurransetilsynet - historie og oppgaver"

20.11:   Harald Kryvi, professor emeritus UiB:

"Noen kritiske synspunkter på forholdet mellom mennesket og naturen"

27.11:   Gunnar Staalesen, forfatter:

"Vil forelese om sitt eget forfatterskap, om krimlitterære sjangrer og om gode krimkolleger i inn- og utland"

04.12:   Juleavslutning

Senioruniversitetet Åsane er et populært tilbud til seniorer i bydelen. Senioruniversitetet Åsane åpner nå sin 32. sesong, og vi ønsker alle seniorer - og også andre interesserte - hjertelig velkommen.

Senioruniversitetet Åsane er en selvstendig ideell sammenslutning basert på individuelt medlemskap av ikke-yrkesaktive, som gjennom foredrag, kurs- og gruppevirksomhet ønsker å sette seg inn i utvalgte fag og emner – uten sikte på å oppnå formell kompetanse.

Styret i Senioruniversitetet Åsane:

Marie Fossen, leder, Eivind Buanes, Aud Toppe Christensen, Liv Liseth, Venke Haavardtun, Erling Skiple og Per Ivar Gjærum.    Varamedlemmer: Erik Hamre, Ragnar Waagbø og Vera Rasmussen.

Styret vil takke Arna og Åsane kulturkontor for stor velvilje og godt samarbeid omkring dette kulturtilbudet. Forelesningene foregår i Åsane storsenter i Kulturhusets store sal, Helan med overføring til småsalen (kino-salen) Halvan:  hver tirsdag fra kl. 11.00 til kl. 13.00.

Her er det også rom for spørsmål og diskusjoner. En liten kaffe/ tepause gir anledning til en uformell prat. Møtelokalene er utstyrt med teleslynge.

Semesteravgiften er kr 350, og semesterkort for høsten 2018 vil bli solgt i Åsane storsenter i Kulturhuset, Helan fredag den 24. august fra kl 09.30 til kl 10.30.

Hvert medlem kan kjøpe inntil 4 semesterkort.

Nettsiden til Senioruniversitetet Åsane finner du sammen med Senior- universitetene i Hordaland på www.senioruniversitetet.no.

Styret tar forbehold om endringer i programmet.

Lest 636 ganger Sist redigert søndag, 02 september 2018 13:29
Thursday the 20th. Designet av Ornell data