Utskrift

Kronologisk Aktivitetsplan - HORDALAND

Event 

Title:
«Om norsk kolonihistorie». Fartein Horgen
When:
17.10.2017
Where:
Sotra Arena - Straume
Category:
Øygarden og Sotra

Description

17. oktober, Sotra Arena kl. 12:

Fartein Horgen:
«Om norsk kolonihistorie.


Vi  oppmodar  å koma og høyra Fartein Horgar fortelja om ei mørk og ukjend del av historia vår, då nordmenn var kolonistar, slave- og plantasjeeigarar i Karibia.

«Paradisets elendige» er den første beretningen i romans form i Norge som forteller denne oversette delen av norsk historie: våre år som kolonimakt i Dansk Vestindia. Gjennom hovedpersonens øyne får leseren innblikk i 1600-tallets mentalitet og tenkesett.

 Bokens hovedperson begår en forbrytelse hjemme i Øygarden hvor han vokser opp med sine foreldre som er fiskerbønder, og rømmer til Bergen. Her mønstrer på fregatten Færø, som er på vei til St. Thomas. Slik starter historien som ender opp med å fortelle om vår fortid som kolonister og slaveeiere. Fra 1672 til 1917 besatt Danmark og Norge 3 små øyer i det karibiske arkipel. Bare på norske og danske skip ble omkring 200 000 slaver brakt fra Afrika til koloniene. Romanen er den første i en serie på fem som portretterer tidsånden og menneskesynet som gjorde slaveri mulig. 

Med utgangspunkt i historiske fakta og autentiske personer, beretter "Paradisets elendige» om årene da nordmenn og dansker slo seg opp som plantasjeeiere og slavedrivere på tre små karibiske øyer. Dette første bind i serien tar for seg koloniens tidlige år, som fant sted på St. Thomas. Faghistorikerne har så langt neglisjert dette mørke kapitlet.

Norge gikk ut av unionen med Danmark i 1814, men fortsatte både som sjømenn, redere, plantere og slaveeiere, frem til koloniene gikk over på amerikanske hender.

Bok nr 2 i serien, «I slaktemåneden», som omhandler det dramatiske slaveopprøret på St. John (Jan) i 1733, publiseres i april.

I år er det 100-årsmarkering for salget av Dansk Vestindia, til USA, så bøkene er på flere måter aktuelle.

For mer info:

https://www.aschehoug.no/Forfattere/Vaare-forfattere/Fartein_Horgar

 

Arrangementet er støtta av Folkeakademiet Vest.

Venue

Map
Map
Lokale:
Sotra Arena
Street:
Idrettsvegen 20
ZIP:
5353
City:
Straume
Country:
Country: no

Description

Sorry, no description available
ul.k2UserBlockActions { display: none; }
Friday the 22nd. Designet av Ornell data